Valpar födda 12/10

Nu ska ni få se vad som fanns inne i Iduns tjocka bäbismage :o) ...men jag tar det från början.

Min "kennel-tjej" Minna kom till mig efter skolan för att få se Ylvas valpar för första gången och vi satt inne vid valplådan och tjusade valpar och pratade när vi hörde att Idun gnydde ute i köket. Jag gick ut dit för att kika vad det var som var på gång och såg då att hon hade värkar.

In till valplådan i sovrummet med henne och det dröjde inte länge innan hon började krysta. Spännande för Minna blev det då hon nu fick chansen att vara med när valparna skulle födas och hon fick till uppgift att kolla klockan och tala om vad den var när valparna föddes.14:13 föddes 1:an en tik som vägde 158 gram.


Idun tvättar och tar bra hand om sin valp.


7 minuter senare, 14:20 kom 2:an en hane som vägde 157 gram.


Ute i köket står Ylva och är sur för att hon inte får vara med och se vad som händer.


14:57 föddes 3:an, en liten hane som bara vägde 124 gram...


...och efter ytterligare 9 minuter så kom 4:an, ännu en hane som vägde 143 gram.


Så ligger de där, 1:an 2:an 4:an och 3:an, och smaskar på den goda mjölken från Mamma Idun som nu tyckte att det var färdigt, men det tyckte inte jag.

När jag klämde Idun på magen så kändes det som det var en valp kvar därinne och när inget hänt efter en timme så ringde jag till veterinären som tyckte att vi skulle vänta en stund till eftersom Idun inte hade haft några värkar efter att 4:an föddes.

Efter ytterligare en timme bestämde jag mig för att det var lika bra att åka iväg och få det uppkollat innan det blev så sent på kvällen. Jag packade om valparna i lådan så de skulle ha det varmt medan mamma var borta och så bar det iväg till Strömsund för ultraljud och/eller röntken.

Jag kan berätta att det var ett väldigt dyrt sätt att få reda på att Idun var nödig ;o) det var nämligen hennes fulla tarm och/eller urinblåsa jag känt :o/ Jag kunde nu ialla fall ta det lugnt med vetskapen att Idun och Nisse fått 1 tjej och 3 killar med alla öron, svansar och tår på plats.

Efter vägningen efter ett dygn såg jag att alla utom tiken gått ner i vikt, inte så många gram för 2:an och 4:an, men alldeles för mycket på den redan så lilla 3:an.

Nu är det 3 dygn sedan de föddes och äntligen har 3:an ökat i vikt. Han är inte uppe i sin födelsevikt ännu men är på rätt väg i alla fall. Så det blir att fortsätta att stödmata honom var 3-4:e timme och hoppas på att han ska klara sig.


Vidare rapporter kommer...
Kommentarer
Postat av: Sofie & Nisse

Vad roligt att det blev små korsningar av mina herrar, Nisse (pappan) o Berra (som är morfar).

2011-10-17 @ 09:00:08
Postat av: Dagrunn, Arna og Beyla i Norge

Hei og gratulerer med enda et flott kull valper :)-

og lykke til med ei livlig tid framover med to kull valper i huset :)

2011-10-21 @ 21:20:25
Postat av: Anna-Lena

Jättegrattis till kennel Lundetuvans!! Vilken stor kull :) Jag hoppas oxå att 3:an klarar sig! Kram

2011-10-26 @ 23:01:00
URL: http://vargbackennipan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0